Uw pensioen wordt solide beheerd

Digitale nieuwsbrief december 2020

Even voorstellen: Bart Onkenhout, uitvoerend bestuurder

Bart Onkenhout gaat zich bij De Nationale APF bezig houden met de interne organisatie en het risicomanagement van het fonds. Over de eerste weken in zijn nieuwe functie zegt hij: “Het fonds is door zijn bijzondere opzet – met onder één dak een verzameling van verschillende regelingen  - heel interessant. Ik loop al een tijdje mee in de pensioenwereld, dus ik herken veel zaken, maar er is hier een geheel eigen dynamiek. Dit stelt hoge eisen aan de organisatie van het fonds.”

Efficiënt en plezierig

Bart maakt deel uit van het uitvoerend bestuur van De Nationale APF. Dat zijn de bestuurders die, samen met het bestuursbureau, dagelijks bezig zijn met alles wat met uw pensioen te maken heeft. Daarnaast is er ook een niet-uitvoerend bestuur. Die bestuurders staan meer op afstand en houden toezicht op het uitvoerend bestuur. Dat is een opzet die in Nederland niet zo veel voorkomt. “Ik vind het samen opzetten van goed werkende processen een uitdaging. Natuurlijk zoeken we naar wat goed en plezierig werkt voor ons, maar alle belanghebbenden moeten zich er ook senang bij voelen”, vertelt Bart. “Dan hebben we ook nog een externe toezichthouder en sociale partners om rekening mee te houden. Het bepalen van de koers en iedereen daarop aangesloten houden is echt iets waar ik warm voor loop.”

Zorg voor financiële gezondheid

“Ik ben directeur geweest van het bestuursbureau van een middelgroot pensioenfonds. Dat is een belangrijke functie, maar dit voelt echt anders.” Bart legt uit: “Als bestuur dragen wij samen de verantwoordelijkheid voor de financiële toekomst van alle deelnemers en gepensioneerden van ons fonds. We hebben het over een pot van 4 miljard euro per 1 januari 2021. Dat is nogal wat. Aan die verantwoordelijkheid gaat een zware toetsing van toezichthouder DNB vooraf.”

Zorgvuldig

“Wat De Nationale APF extra interessant maakt, is het feit dat fondsen op vrijwillige basis aansluiten. Ze willen dat proces graag heel zorgvuldig doorlopen en het is aan ons om ervoor te zorgen dat dat ook gebeurt. Als we naar onze omvang kijken, dan willen we nog verder groeien, dus daar ontwikkelen we een strategie voor. Dat commerciële is nieuw voor mij, maar dat vind ik wel heel erg leuk. Het nieuwe pensioenstelsel geeft daar nog een extra dimensie aan.”

Solide beheer van pensioen

Gevraagd naar wat hij de deelnemers van De Nationale APF graag wil meegeven, twijfelt Bart geen moment: “Uw pensioen wordt solide beheerd bij ons. De premie wordt veilig vastgesteld. We houden in ons beleid rekening met een lange tijd met lage rentes. We beleggen met oog voor duurzaamheid. Dat neemt niet weg dat het belangrijk is dat u ook zelf naar uw pensioensituatie kijkt!”