Feiten en opinie.

Wat wil de nieuwe regering doen met ons pensioen?

De partijleiders van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben samen een regeerakkoord opgesteld.

Hierin staan de plannen die het volgende kabinet, Rutte III, wil gaan uitvoeren. Ook de vernieuwing van ons pensioenstelsel is hierin opgenomen.

Wat zijn de belangrijkste vernieuwingen?

1. Eigen pensioenpot
Het nieuwe kabinet wil graag dat een werknemer bij zijn pensioenfonds of verzekeraar een eigen pensioenpot krijgt. Nu gaat alles nog in één grote pot. Werknemers krijgen vervolgens een deel hiervan uitgekeerd als ze met pensioen gaan. Door iedereen een eigen pensioenpot te geven, zou het voor de individuele deelnemer duidelijker moeten worden wat zijn pensioen is en waar hij recht op heeft. De Sociaal Economische Raad (SER) adviseert de nieuwe regering hierover. De SER werkt nog aan dit advies.

2. Andere premie
Er zijn plannen om het systeem van de zogeheten doorsneepremie af te schaffen. Het betreft de pensioenpremie die u en uw werkgever betalen voor de opbouw van uw pensioen.

Het gaat om het volgende:
Bij een doorsneepremie dragen alle deelnemers evenveel (= een even groot % van hun salaris) bij, ongeacht hun leeftijd. Elke ingelegde euro is daarbij evenveel waard. Een dertiger die € 1.000,- pensioenpremie betaalt, krijgt daarvoor net zoveel pensioenopbouw als een zestiger die hetzelfde salaris heeft en ook € 1.000,- pensioenpremie betaalt. Daarbij wordt dus geen rekening gehouden met het feit dat de euro van die dertiger nog tientallen jaren belegd kan worden en uiteindelijk meer kan opleveren dan de euro van de zestiger. De dertiger zou dus goedkoper uit kunnen zijn.
Voor mensen die hun hele leven bij hetzelfde bedrijf blijven werken, is dat geen probleem. De eerste jaren bouwen ze relatief weinig pensioen op, de laatste jaren bouwen ze relatief veel pensioen op. Aan het eind van de rit hebben ze ‘gemiddeld’ pensioen opgebouwd. De doorsneepremie zorgt er zo voor dat de premie eerlijk wordt verdeeld tussen de generaties.

De meeste mensen werken echter niet meer hun hele leven bij dezelfde werkgever. Voor deze mensen is de doorsneepremie niet eerlijk: zij genieten alleen van de voordelen of hebben enkel last van de nadelen. Daarom vindt de overheid de doorsneepremie achterhaald.

3. Zelfstandigen
De regeringspartijen willen het makkelijker maken voor zelfstandig ondernemers om vrijwillig aan te sluiten bij een pensioenfonds of vrijwillig aangesloten te blijven bij een pensioenregeling van een pensioenfonds of verzekeraar. Dat is nu slechts enkele jaren mogelijk als mensen vanuit een dienstverband een eigen bedrijf beginnen en alleen als hun pensioenfonds die mogelijkheid biedt.

4. Opname pensioenvermogen
Er komt een onderzoek naar de mogelijkheid om bij ingang van het pensioen in één keer een deel van het pensioenvermogen op te nemen in plaats van het pensioen in losse uitkeringen per maand uit te betalen.

Wat verandert er niet?

Werknemers blijven verplicht om pensioen op te bouwen in de pensioenregeling van hun werkgever. Ook de verplichtstelling voor werkgevers blijft bestaan om zich bij een bedrijfstakpensioenfonds aan te sluiten. De kosten van de pensioenregeling worden - net als nu - verdeeld over alle deelnemers en ook de belastingvoordelen en risicodeling blijven bestaan.

Hoe nu verder?

De nieuwe regering zet de plannen uit het regeerakkoord om in concrete wetsvoorstellen. Dat willen de partijen doen in 2018. De Tweede Kamer en daarna de Eerste Kamer moeten akkoord gaan. De plannen kunnen daarna uitgevoerd worden. De nieuwe regering wil dat de nieuwe voorstellen rond 2020 in werking treden. We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.