Feiten en opinie.

Beleidsdekkingsgraad Kring A (AZL) daalt licht

De beleidsdekkingsgraad van Kring A daalde in januari van 105,4% naar 105,2%. De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de dekkingsgraden van de afgelopen 12 maanden. 

In januari moesten we meer geld in kas houden omdat de rente daalde, maar het rendement op de beleggingen was goed. Daardoor is onze dekkingsgraad gestegen. De dekkingsgraad van januari 2019 is echter lager dan de dekkingsgraad van januari 2018. Daardoor is de beleidsdekkingsgraad per saldo iets gedaald. 

Een beleidsdekkingsgraad van 105,2% is boven het vereiste minimum van 104,4%. Dat betekent dat we de pensioenen en pensioenaanspraken voorlopig niet hoeven te verlagen. Dat is pas aan de orde als de beleidsdekkingsgraad gedurende 5 jaar lager is dan 104,4%. 

Tekort aan reserves

Zo lang de beleidsdekkingsgraad onder 114,3% blijft, hebben we nog te weinig reserves om risico’s op te vangen. Om ervoor te zorgen dat de financiële situatie weer helemaal op peil komt, hebben we in maart 2018 een herstelplan ingediend bij toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). In dat herstelplan laten we zien dat naar verwachting binnen tien jaar de beleidsdekkingsgraad weer op het juiste niveau is. Dat betekent dat er geen aanvullende maatregelen hoeven te worden genomen.

Meer informatie

Meer weten over de financiële situatie van De Nationale APF en kring A? Klik dan hier.