Feiten en opinie.

Beleidsdekkingsgraad Kring K (AFM) daalt licht in Q2

De beleidsdekkingsgraad van Kring J daalde in het tweede kwartaal naar 99,0%. Aan het einde van het eerste kwartaal was de beleidsdekkingsgraad 99,3%. De actuele dekkingsgraad is ten opzichte van het eerste kwartaal met 1,1% gedaald naar 97,8% aan het einde van het tweede kwartaal.

In Q2 2019 heeft het rendement van de beleggingen een positieve bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de dekkingsgraad. Door de ontwikkeling van de rente zijn de verplichtingen harder gestegen dan het vermogen. Per saldo betekent dit een daling van de actuele dekkingsgraad.

Tekort

Voor besluiten maken we gebruik van de beleidsdekkingsgraad. Dit is de gemiddelde actuele dekkingsgraad over de laatste 12 maanden. Zo lang de beleidsdekkingsgraad onder het minimum vereist eigen vermogen van 104,4% blijft, hebben we te weinig geld in kas om op termijn de pensioenen te blijven betalen. Om ervoor te zorgen dat de financiële situatie weer helemaal op peil komt, hebben we in maart 2019 een geactualiseerd herstelplan ingediend bij toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). In dat herstelplan laten we zien dat naar verwachting binnen tien jaar de beleidsdekkingsgraad weer op het juiste niveau is van ten minste een vereist eigen vermogen van 112,9%. Een beleidsdekkingsgraad van 99% is echter onder het minimum vereist eigen vermogen van 104,4%. Als onze beleidsdekkingsgraad gedurende 5 jaar achtereenvolgens onder 104,4% is, moeten we de pensioenen en pensioenaanspraken verlagen. Als de financiële situatie van Kring AFM niet verbetert, bereiken we die 5-jarengrens eind 2020.

Meer informatie

Meer weten over de financiële situatie van De Nationale APF en Kring K? Klik dan hier.