Feiten en opinie.

Beleidsdekkingsgraad Kring F (McCain) stijgt in Q3

De beleidsdekkingsgraad van Kring McCain steeg in het derde kwartaal van 2020 naar 100,1%. Aan het einde van het tweede kwartaal was de beleidsdekkingsgraad 99,5%. De actuele dekkingsgraad is ten opzichte van het tweede kwartaal met 3,9%-punt gestegen naar 103,3% aan het einde van het derde kwartaal.

In het derde kwartaal van 2020 zijn positieve rendementen behaald op de aandelen. Samen met de sterke groei in het tweede kwartaal doet dit de daling gedurende het eerste kwartaal van 2020 grotendeels teniet.

Voor besluiten maken we gebruik van de beleidsdekkingsgraad. Dit is de gemiddelde actuele dekkingsgraad over de laatste 12 maanden. Een beleidsdekkingsgraad van 100,1% is onder het minimum vereist eigen vermogen van 104,4%. Als de beleidsdekkingsgraad gedurende 5 jaar achtereenvolgens onder 104,4% is, moeten we de pensioenen en pensioenaanspraken verlagen. Als de financiële situatie niet verbetert, bereiken we die 5-jarengrens eind 2020. We verwachten dat beide dekkingsgraden aan het einde van het jaar te laag zijn. Dat betekent dat we dan genoodzaakt zijn de pensioenen te verlagen. Maar omdat er sprake is van een zeer uitzonderlijke economische situatie heeft het kabinet toegezegd dat pensioenfondsen met een dekkingsgraad boven 90% de pensioenen aan het eind van dit jaar niet hoeven te verlagen. Zoals het er nu naar uitziet, blijven we hierboven en hoeft er volgend jaar niet te worden gekort.

Tekort

Zo lang de beleidsdekkingsgraad onder het vereist eigen vermogen van 114,3% blijft, hebben we nog te weinig reserves zoals wettelijk is vastgelegd. Om ervoor te zorgen dat de financiële situatie weer helemaal op peil komt, hebben we in maart 2020 een geactualiseerd herstelplan ingediend bij toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). In dat herstelplan laten we zien dat naar verwachting binnen tien jaar de beleidsdekkingsgraad weer op het juiste niveau is. Dat betekent dat er geen aanvullende maatregelen hoeven te worden genomen.

Meer informatie

Meer weten over de financiële situatie van De Nationale APF en Kring F (McCain)? Klik dan hier.