Feiten en opinie.

Suzanne van de Bor aspirant-bestuurder bij De Nationale APF

De Nationale APF heeft er een aspirant-bestuurder bij. Suzanne van de Bor is momenteel werkzaam als senior investment manager op het bestuursbureau van het fonds. ‘Mijn ambitie is om in de toekomst pensioenfondsbestuurder te worden. Ik ben heel blij dat ik daar bij mijn huidige werkgever al een begin mee kan maken’.

Vakgebied verbreden

Suzanne vertelt: ‘Ik ben dagelijks bezig met de vermogensbeheerzijde van De Nationale APF. Ik wil me al langer ook met andere aandachtsgebieden van een pensioenfonds bezig houden. Zo kwam ik bij het PensioenLab en de PensioenLabAcademie* terecht. Na de PensioenLabAcademie heb ik hierover met het bestuur van De Nationale APF gesproken. Het bestuur van De Nationale APF, heeft me vervolgens de kans geven om als aspirant-bestuurder mee te draaien bij het fonds.’

Praktijk

In de praktijk betekent haar nieuwe rol dat ze bijvoorbeeld aanschuift bij en meedraait met de vergaderingen van het bestuur, de pensioencommissie en de risicocommissie. ‘Zo krijg ik meer kennis over onder andere de actuariële aspecten en het risicobeleid van een pensioenfonds. Als ik op termijn een functie als pensioenfondsbestuurder krijg, dan is de kans groot dat mijn aandachtsgebied vermogensbeheer wordt, maar dan moet ik ook van de andere onderwerpen voldoende af weten,’ aldus Suzanne.

Toekomst

‘De functie als aspirant-bestuurder is in principe voor twee jaar. Als aspirant-bestuurder hoop ik mijn kennis en bestuurlijke ervaring verder te kunnen ontwikkelen. Daarna zou ik kunnen gaan kijken of er ergens een bestuursfunctie voorbij komt. Dat kan bij De Nationale APF zijn als die kans zich voordoet, maar kan ook bij een ander pensioenfonds zijn’.

* PensioenLab geeft jongeren de mogelijkheid om mee te praten en mee te beslissen over de (pensioen)toekomst. De PensioenLabAcademie is onderdeel daarvan. Jongeren onder de 35 jaar kunnen zich aanmelden en worden klaargestoomd om op termijn een bestuursfunctie te gaan vervullen bij een pensioenfonds.