Feiten en opinie.

Bent u partner van iemand met pensioen bij ons fonds?

Dit is een bericht aan alle partners van (oud-)werknemers en gepensioneerden bij ons fonds. Lees verder, dit gaat over uw inkomen als uw partner komt te overlijden.

Partnerpensioen voor u

Heeft uw partner pensioen bij ons fonds? Dan is er voor u een uitkering geregeld als uw partner overlijdt. Die krijgt u vanaf dat moment zolang u leeft. Daarbij maakt het niet uit hoe oud u bent. Wij noemen deze uitkering partnerpensioen.

Maar er zijn uitzonderingen. In sommige gevallen is er namelijk geen partnerpensioen. Het is goed om die uitzonderingen te kennen. Dan komt u later niet voor vervelende verrassingen te staan.

Wanneer is er geen partnerpensioen?

Er zijn een paar situaties waarin u mogelijk geen recht hebt op partnerpensioen:

 • Als u en uw partner samenwonen en u niet bij ons fonds bent aangemeld.
  Zorg dat uw partner u bij ons aanmeldt (voordat het pensioen ingaat). Dat gaat eenvoudig via de beveiligde omgeving Mijn Pensioencijfers.
 • Als u en uw partner samenwonen en u voldoet niet aan de voorwaarden voor aanmelding.
  In het reglement van uw kring staat aan welke voorwaarden u moet voldoen. U vindt het reglement op de documentenpagina.

 • Als uw partner al met pensioen was toen u een relatie kreeg.
  Na ingang van het pensioen ligt alles vast. Voor een nieuwe partner is er geen partnerpensioen.

 • Als uw partner het partnerpensioen heeft geruild voor meer pensioen voor zichzelf.
  Deze keuze krijgt uw partner op het moment dat zijn of haar pensioen ingaat. Uw partner krijgt dan zelf meer pensioen. Maar als hij of zij overlijdt, krijgt u minder of niets. Daarom vragen wij u om met deze keuze akkoord te gaan. U zet hiervoor een handtekening op het keuzeformulier. Lees meer over het ruilen van partnerpensioen voor ouderdomspensioen.

 • Als u bent gescheiden of niet langer samenwoont.
  Bent u ex-partner? Dan houdt u recht op het partnerpensioen dat is opgebouwd tot het moment dat u uit elkaar gaat. Dat heet ook wel bijzonder partnerpensioen. Als u hier afstand van doet op het moment dat u uit elkaar gaat, krijgt u na het overlijden van uw ex geen partnerpensioen van ons fonds.

Wat kunt u doen?

Ga samen met uw partner na wat er geregeld is als één van u beiden komt te overlijden. Dat kan in drie stappen:

 1. Log samen in op de landelijke pensioenwebsite www.mijnpensioenoverzicht.nl. Daar staat een compleet overzicht van uw pensioen en dat van uw partner. U ziet het pensioen dat u hebt opgebouwd via verschillende werkgevers én uw AOW. Pensioen van ons fonds staat er ook bij.
 2. Kijk of u recht hebt op Anw. Dat is een uitkering van de overheid voor nabestaanden. Informatie hierover vindt u op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).
 3. Tel dit bij elkaar op en kijk of het genoeg is. Is dat niet zo? Dan kunt u nu iets regelen, bijvoorbeeld een verzekering afsluiten of extra sparen. Informeer bij een financieel adviseur naar de mogelijkheden.

Vragen?

Wilt u meer weten over het partnerpensioen bij ons fonds? Vraag uw partner om in te loggen op de beveiligde omgeving Mijn Pensioencijfers van deze website. Komt u er niet uit? Neem contact op. Wij helpen u graag.