Feiten en opinie.

Nog steeds meerderheid Tweede Kamer achter Pensioenakkoord

De regering werkt aan een nieuwe wet voor onze pensioenen. Dit jaar beslist de Tweede Kamer hierover. De politieke partijen die achter het nieuwe pensioenstelsel staan, hebben na de verkiezingen in maart een meerderheid gehouden.

Vorig jaar hebben werkgevers, vakbonden en overheid een akkoord gesloten over een nieuw pensioenstelsel. Minister Koolmees is bezig om deze afspraken om te zetten in een wetsvoorstel. Het nieuwe pensioenstelsel gaat alleen door als de Tweede Kamer en de Eerste Kamer straks akkoord gaan met dit wetsvoorstel.

Verkiezingen

Er zijn politieke partijen die voor het nieuwe pensioenstelsel zijn en partijen die daar niet aan willen meewerken. De partijen die volgens hun programma vóór zijn, hebben samen de meerderheid. Dat zijn VVD, D66, CDA, ChristenUnie, GroenLinks en PvdA. Bij elkaar krijgen zij 95 van de 150 zetels. Ook in de Eerste Kamer hebben deze zes partijen een meerderheid.

Wat betekent dit?

De kans is groot dat Minister Koolmees steun krijgt voor de plannen voor een nieuw pensioenstelsel. Hij wil later dit jaar een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer sturen. Daarna kunnen we u meer vertellen over hoe het pensioen er straks uit komt te zien. Hier kunt u lezen wat de afspraken zijn tot nu toe.