Feiten en opinie.

Beleidsdekkingsraad Kring B steeg naar 106,3% in juni

De beleidsdekkingsgraad van Kring B steeg in juni van naar 105,9% naar 106,3%. De beleidsdekkingsgraad is de gemiddelde dekkingsgraad over de laatste 12 maanden. Onze actuele dekkingsgraad daalde van 111,1% naar 109,9%.

Waardoor daalde onze actuele dekkingsgraad?

De rente is verder gestegen in juni. Hierdoor daalden onze verplichtingen de afgelopen maand. Het vermogen daalde meer dan onze verplichtingen. Hierdoor daalde dekkingsgraad. Met verplichtingen bedoelen wij het geld dat wij moeten reserveren voor het uitbetalen van alle pensioenen. Niet alleen aan je oud-collega’s die al met pensioen zijn, maar ook aan iedereen die later pensioen van ons fonds krijgt. Zoals jij en je collega’s.

In juni daalde de waarde van aandelen ten opzichte van mei. Bedrijfsobligaties en vastgoed lieten ook een daling in de waarden zien. De staatsobligaties lieten eveneens een daling zien door de stijgende rente. Ons totale vermogen nam hierdoor af. We hebben dus minder geld ‘in kas’.

Doordat ons vermogen meer daalde dan onze verplichtingen, is onze actuele dekkingsgraad in juni omlaag gegaan ten opzichte van mei.

Hoe kan de dekkingsgraad dalen en de beleidsdekkingsgraad stijgen?

Dit is mogelijk omdat de beleidsdekkingsgraad een gemiddelde is over de laatste 12 maanden. Dit percentage is minder gevoelig voor schommelingen in de rente en beleggingsopbrengsten. Kring B is echter pas sinds augustus 2021 toegetreden. Er tellen hierdoor maar 11 maanden mee. De nieuwe dekkingsgraad van juni 2022 is hoger dan de dekkingsgraden van de afgelopen maanden. Omdat de beleidsdekkingsgraad een gemiddelde is, stijgt deze dus.

Bekijk hier het verloop van de beleidsdekkingsgraad en dekkingsgraad en andere informatie over onze financiële positie.