Feiten en opinie.

Beleidsdekkingsgraad Kring D steeg naar 112,3% in maart

De beleidsdekkingsgraad van Kring D steeg in maart van 112,2% naar 112,3%. De beleidsdekkingsgraad is de gemiddelde dekkingsgraad over de laatste 12 maanden. Onze actuele dekkingsgraad daalde van 112,8% naar 109,8%.

Ontwikkelingen in maart

Het geld dat we als pensioenfonds nodig hebben voor de pensioenbetalingen van nu en in de (verre) toekomst noemen we onze verplichtingen. Op het geld voor de toekomstige pensioenbetalingen verwachten we rente. In maart daalde deze rente. Hierdoor zijn onze verplichtingen hoger, we moeten meer geld te reserveren. Dit heeft een negatieve invloed op de dekkingsgraad.

Aan de andere kant hebben we ons vermogen. Dit zijn onze beleggingen. Ons vermogen steeg in maart door een positief beleggingsrendement. Dit heeft een positieve invloed op de dekkingsgraad. Onze verplichtingen stegen meer dan ons vermogen. Daardoor daalde onze dekkingsgraad in maart met 3%-punt.

Hoe kan de dekkingsgraad dalen en de beleidsdekkingsraad stijgen?

De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de laatste 12 actuele dekkingsgraden. Elke maand verdwijnt de ‘oudste’ actuele dekkingsgraad uit dit gemiddelde en wordt de ‘nieuwe’ actuele dekkingsgraad toegevoegd. De actuele dekkingsgraad van eind maart 2023 (109,8%) is hoger dan de actuele dekkingsgraad van maart 2022 (108,7%) die nu uit het gemiddelde is verdwenen. Hierdoor steeg de beleidsdekkingsgraad afgelopen maand met 0,1%-punt.

Bekijk hier het verloop van de beleidsdekkingsgraad en dekkingsgraad en informatie over onze financiële positie.