Feiten en opinie.

“Institutioneel vermogensbeheer heeft een plekje in mijn hart”

Roel Knol is sinds 1 november verantwoordelijk voor vermogensbeheer, business development en relatiebeheer van de Belanghebbendenorganen bij De Nationale APF. Over de eerste weken in zijn nieuwe functie vertelt hij: “Ik ben onder de indruk van wat ik zie. De Nationale APF is heel professioneel en gestructureerd ingericht. Het pensioen van de deelnemers is hier in goede handen.”

Hij wil nog wel meer kwijt over De Nationale APF: “Een apf levert de overtreffende trap van dienstverlening. Daarmee ontzorg je pensioenfondsen pas echt. Voor veel ondernemingen is het ergens anders onderbrengen van hun pensioenregeling een emotionele stap. Ze willen dat niet zomaar opgeven en willen zeker weten dat de partij die hun pensioenregeling gaat uitvoeren dat goed doet. Voor ons is het de uitdaging om die partijen aan ons te binden. Dat is niet gemakkelijk. Zeker niet in de huidige maatschappij, met alle onzekerheid over het pensioenakkoord, wijzigende wetgeving en het heersende beeld over pensioenfondsen in zijn algemeenheid en apf’en in het bijzonder. Het is fijn om te ervaren dat binnen De Nationale APF het hele team samen voor hetzelfde doel gaat. Ook de andere stakeholders leveren daaraan een belangrijke bijdrage.“

Van junior aandelenbelegger tot pensioenfondsbestuurder

Roel heeft een behoorlijk palmares als het gaat om vermogensbeheer. “De eerste helft van mijn carrière was ik aandelenbelegger. Eerst bij AZL en daarna bij Robeco. In mijn laatste jaren bij Robeco kreeg ik institutionele fondsen in mijn portefeuille en ging ik meer richting accountmanagement & business development. Via ING Investment Management kwam ik weer terug bij Robeco. Toen ik bij Robeco wegging, kwam ik met Margreet Teunissen, de bestuursvoorzitter van De Nationale APF, in gesprek. Vroeger ging je aan het eind van je carrière nog een aantal jaren ‘mee’ als pensioenfondsbestuurder. Toen was het beeld dat die wereld vooral erg stoffig was. De laatste 10 tot 15 jaar is er een enorme dynamiek ontstaan bij pensioenfondsen. Juist het uitvoerende bestuur waarvoor De Nationale APF iemand zocht, sprak me aan. Ik sta graag met mijn voeten in de klei.”

Roel over Roel

 “Ik ben 58 jaar, getrouwd en ik heb twee kinderen die al de deur uit zijn. In mijn vrije tijd golf ik graag. Ook kom ik wel eens bij de sportschool. Verder ‘rommel’ ik wat in de tuin. Tot voor kort was ik penningmeester van stichting ‘Nu voor Later’. Als straks het stof van de nieuwe functie is neergedaald wil ik weer vrijwilligerswerk gaan doen. Ik heb ervaren hoe hard er wordt gewerkt in de vrijwilligerswereld. De vrijwilligers hebben vaak heel veel kennis van de problematieken van de mensen waar ze mee te maken hebben. Van bestuurlijke en financiële zaken hebben ze meestal minder kaas gegeten. Laat daar nou net mijn talent liggen. Ik kan daar écht iets bijdragen.”

Het vermogen van de deelnemers is bij De Nationale APF in goede handen. Het wordt prudent belegd. Maar pensioen is méér dan alleen vermogensbeheer. In ons bestuur heeft iedereen zijn eigen aandachtsgebied, maar uiteindelijk doen we het samen.