Feiten en opinie.

Situatie in de wereld en op financiële markten ongekend. Wat nu?

De uitbraak van het coronavirus is nu officieel een pandemie. Het openbare leven is stilgevallen en de situatie op financiële markten is heel slecht. Aandelenbeurzen hebben de winsten van vorig jaar ingeleverd en de rente bereikte “all time lows”.

Dit heeft grote invloed op de dekkingsgraden van pensioenfondsen en dus ook op de kringen in ons fonds.

De onzekerheid over hoeveel mensen er ziek gaan worden, zorgt ervoor dat beleggers zich zorgen maken. Het economische leven is in het Westen is voor een groot deel tot stilstand gekomen. Gevolg: de economie stagneert en een recessie lijkt onvermijdelijk. Financiële markten reageren hierop heftig en negatief.

Impact op financiële positie

Met name onze aandelen zijn al in februari en vooral in maart, veel minder waard geworden. De onrust heeft ook invloed op de rente. Doordat beleggers vluchten naar ‘veilige havens’, daalt de rente nog verder. Zelfs verder dan we ooit voor mogelijk hebben gehouden. Door aankondigingen van Centrale Banken en overheden, waarin werd gemeld dat er grote programma’s zullen worden gestart om economieën weer op gang te krijgen, stegen de rentes iets van de dieptepunten.

Dit is slecht nieuws voor de financiële situatie van pensioenfondsen. De dekkingsgraden, beïnvloed door de slechte aandelenmarkten en de gedaalde rente, daalden sterk.

Hoe zit het bij ons?

In februari hadden we te maken met slechte omstandigheden, maar in de eerste twee weken van maart werd het veel erger. We hebben de definitieve cijfers nog niet binnen, maar weten al wel dat maart voor de financiële positie van onze kringen een hele slechte maand is. Dat is te zien aan de dekkingsgraden van de kringen. Zodra we alle cijfers binnen hebben publiceren we de actuele stand van zaken op deze website. Maar wees voorbereid op een sterke daling.

Vasthouden aan beleid, maar hoge waakzaamheid

In overleg met de beleggingsadviescommissie heeft ons fonds besloten vast te houden aan eerder geformuleerd beleid. Wanneer de aandelenmarkten ver wegzakken ten opzichte van obligaties leidt dat tot een herbalancering waarin aandelen worden gekocht en obligaties worden verkocht. Dit is door de jaren heen uiteindelijk altijd een goede strategie geweest. Dat betekent niet dat we achterover leunen. De ontwikkelingen worden extra in de gaten gehouden. Indien in de komende tijd het nemen van afwijkende maatregelen wel nodig blijkt te zijn wordt u hierover geïnformeerd.

Effect op uw pensioen

Ontvangt u van ons fonds een pensioen? Dan hoeft u zich geen zorgen te maken. Wij zorgen ervoor dat de betalingen van uw pensioen gewoon doorgaan. Over de effecten op de langere termijn kunnen wij nu nog niets zeggen, maar u moet er rekening mee houden dat het kan tegenvallen. We houden u op de hoogte.

Krijgt uw partner partnerpensioen als u overlijdt door het Corona-virus?

Let goed op uzelf en uw omgeving. Houdt u aan de voorschriften om zo weinig mogelijk sociale contacten te hebben. Mocht u toch ziek worden en komen te overlijden door Corona, dan bent u gewoon verzekerd. Uw partner en kinderen krijgen pensioen, net als bij een regulier overlijden.

Kunnen de mensen die de pensioenuitvoering en beleggingen doen nog wel werken?

Het bestuursbureau van de Nationale APF werkt sinds vorige week thuis. Onze it-infrastructuur laat dat moeiteloos toe. Het enige wat we missen is het collegiale overleg aan het bureau of bij de koffiemachine. Dat vangen we op door video-vergaderingen en veel telefoontjes.

Onze uitbestedingspartners AZL en NNIP hebben grote programma’s opgezet en getest om zoveel mogelijk thuis te werken en als dat niet anders kan, te werken in ploegen die elkaar niet ontmoeten.

Er worden geen bezoekers meer ontvangen – we gaan ook niet meer op bezoek - en reizen wordt tot een absoluut minimum beperkt.

De vuurdoop was vandaag, maandag 16 maart 2020. De techniek werkt!