“In de complexiteit de zorgvuldigheid bewaren”

Mila van den Bout-Kisoen is sinds 1 december 2024 uitvoerend bestuurder bij De Nationale APF. Hiervoor was ze werkzaam als pensioenfondsbestuurder voor verschillende pensioenfondsen. Ze begon haar carrière als actuaris en register beleggingsanalist. Mila houdt zich vooral bezig met risicobeheer, actuariële vraagstukken en de invoering van de nieuwe pensioenregels bij ons fonds. Hoe staat het ervoor? Wanneer gaan deelnemers iets merken? Mila geeft tekst en uitleg.

Hoe gaat het met de voorbereidingen op de nieuwe pensioenregels?

“Er komt veel bij kijken. Op dit moment zijn de sociale partners (werkgevers- en werknemersorganisaties) van de verschillende kringen, bezig om een nieuwe pensioenregeling te formuleren. Wij ondersteunen hen daarbij. Onder meer door verschillende opties door te rekenen en inzicht te geven in de gevolgen van bepaalde keuzes. We kijken ook naar de uitvoerbaarheid van de plannen en de financiële haalbaarheid. De rekenmodellen die nodig zijn voor de uitvoering moeten ook worden aangepast. We werken ook aan de inrichting van de beleggingen. De resultaten van het onderzoek onder deelnemers naar hun risicobereidheid spelen daarbij een belangrijke rol. Op basis daarvan bepalen we hoeveel risico genomen kan worden per leeftijdscategorie. Volop werk aan de winkel voor ons dus, maar de sociale partners bepalen uiteindelijk de inhoud van de nieuwe regeling.”

Waar staan we nu in de planning?

“Ons fonds bestaat uit meerdere kringen, die op verschillende momenten de overstap maken naar de nieuwe pensioenregels. Van een aantal kringen hebben de sociale partners al op hoofdlijnen overeenstemming bereikt over de inhoud van de nieuwe pensioenregeling. De volgende stap is raadpleging bij de achterban. Is het eenmaal akkoord, dan stellen wij een implementatieplan op waarin alle details staan over de uitvoering van de regeling. Daar moeten we dan weer akkoord op krijgen van de toezichthouder (De Nederlandsche Bank). We maken ook een communicatieplan, waarin staat hoe en wanneer wij de deelnemers gaan informeren over de veranderingen.”

Wat is de grootste uitdaging voor de komende periode?

“De overstap is een heel complexe operatie waarbij verschillende partijen betrokken zijn. De sociale partners, de pensioenuitvoerder, de beleggingsinstanties en wij als pensioenfonds met onze verschillende kringen – al die partijen moeten aanpassingen doen, en tegelijkertijd moet alles in elkaar passen. Dat vraagt om coördinatie en heel veel afstemming. Wij nemen als fonds hierin de regie. De grootste uitdaging is om in dat complexe speelveld de zorgvuldigheid te bewaren. Dat is niet eenvoudig. Er zijn veel afhankelijkheden en we moeten soms een stap terugzetten om weer verder te kunnen. Zorgvuldigheid staat altijd voorop, want het gaat uiteindelijk om het pensioen van onze deelnemers.”

Wat is nodig om dit tot een succes te maken?

“Ik heb in de pensioensector niet eerder meegemaakt dat zoveel partijen zo intensief samenwerken aan een gemeenschappelijk doel. Dat maakt deze operatie ook uniek. We werken samen aan een zorgvuldige overstap naar de nieuwe pensioenregels en een goed pensioen voor onze deelnemers. Betrokkenheid en toewijding van alle partijen zijn de succesfactoren om dat te realiseren. Je ziet dat dit het beste naar boven haalt bij de betrokkenen. We hebben samen een stip op de horizon gezet, en daar heeft iedereen zich aan verbonden. Ik vind het mooi om te zien hoe alle partijen daar hun verantwoordelijkheid in pakken.”

Wanneer gaan de deelnemers iets merken?

“Deelnemers kunnen nu al terecht op onze website voor informatie over de nieuwe pensioenregels en wat er gaat veranderen. Op het moment dat hun kring overstapt op een nieuwe pensioenregeling, krijgen ze er ook concreet mee te maken. We informeren hen dan uitgebreid over veranderingen en de gevolgen voor hun pensioen. Daarbij richten we ons zowel op werknemers die nu pensioen opbouwen, als op gepensioneerden en mensen die in het verleden pensioen bij ons hebben opgebouwd. Ook in onze communicatie willen we zo zorgvuldig mogelijk zijn.”

Meer weten over de nieuwe pensioenregels? Kijk op onze website.