Feiten en opinie.

Scheiden? Daar gaat de helft van uw pensioen!

De waslijst van zaken die u moet regelen bij een scheiding is lang. En pensioen staat daar óók op. Wat moet u weten?

We hebben de zes belangrijkste vragen (en antwoorden) voor u op een rij gezet. Dit gaat over het pensioen voor u, het ouderdomspensioen. En over het pensioen voor uw partner.

1. Móet u altijd uw pensioen delen?

Was u getrouwd of had u een geregistreerd partnerschap? Dat heeft uw ex-partner recht op de helft van het pensioen dat u hebt opgebouwd tijdens uw huwelijk of partnerschap. U bent dus niet verplicht om het pensioen te verdelen.

  • U kunt vooraf (bij uw huwelijk of het afsluiten van uw partnerschap) afspreken om uw pensioen niet te verdelen bij een eventuele scheiding. Dit moet wel ergens op papier staan.
  • U kunt bij de scheiding met uw ex-partner afspreken dat u het pensioen niet verdeelt. Ook deze afspraak moet u op papier vastleggen.
  • U hoeft het pensioen niet te verdelen als u stopt met samenwonen.

2. U verdient allebei ongeveer evenveel, is pensioen delen dan nodig?

Partners die ongeveer hetzelfde salaris hebben, verdelen hun pensioen meestal niet. Maar let op: ga er niet automatisch vanuit dat u allebei evenveel pensioen opbouwt! Er zitten grote verschillen tussen pensioenregelingen.
Kijk op uw Uniform Pensioenoverzicht hoeveel pensioen u hebt en hoeveel uw ex-partner heeft. Voor een compleet beeld kunt u inloggen op www.mijnpensioenoverzicht.nl. Let op: dit is uw totale pensioen, inclusief wat u voor uw huwelijk of geregistreerd partnerschap hebt opgebouwd.

3. Moet u uw pensioen 50-50 delen?

Nee, u kunt kiezen. 50-50 is de standaard. Maar een andere verdeling kan eerlijker zijn. Ook die legt u samen schriftelijk vast.

  • Bijvoorbeeld als één van de partners fulltime werkt en de ander parttime. Dan kunt u kiezen voor bijvoorbeeld 40/60 of 30/70. Of u kunt samen besluiten om het pensioen van degene die fulltime werkt wel te delen, maar het pensioen van de parttimer niet.
  • Kijk bij de verdeling ook naar andere zaken die u verdeelt. Hebt u een overwaarde op uw huis? Dan kan de partner die er blijft wonen misschien de ander ‘uitkopen’ met meer pensioen.

4. Wanneer krijgt uw ex-partner het verdeelde pensioen?

Wij betalen het pensioen aan uw ex-partner als u met pensioen gaat. Hiervoor moet u (of uw ex-partner) wel binnen twee jaar nadat de scheiding definitief is, aan ons laten weten welke afspraken u hebt gemaakt over de verdeling van het ouderdomspensioen. U kunt dat doorgeven in Mijn Pensioencijfers. Ons fonds keert dan straks aan u en uw ex-partner rechtstreeks ieder zijn eigen deel uit. Als u het niet doet, kan ook uw ex-partner deze afspraken doorgeven. Uw ex-partner kan ons dan mailen.
Doet u niets? Dan moet u zelf na uw pensionering elke maand een deel van uw pensioen aan uw ex-partner uitbetalen zolang u leeft.

5. Hoe zit dat met partnerpensioen?

Bij ons fonds bouwt u pensioen op voor uw partner als u overlijdt. Als u gaat scheiden voordat u met pensioen bent, gaat dat naar uw ex-partner. Uw ex-partner kan daarvan afzien. U bouwt vanaf de scheiding opnieuw partnerpensioen op voor een eventuele nieuwe partner.

6. Verevening of conversie?

Het verdelen van het pensioen wordt ook wel ‘verevening’ genoemd. U en uw ex-partner leggen dan samen schriftelijk vast hoe u het pensioen verdeelt: 50-50 of in een andere verhouding. Een andere mogelijkheid is conversie. Het ouderdomspensioen en het bijzonder partnerpensioen waar uw ex-partner recht op heeft, wordt dan volledig losgekoppeld van uw pensioen. Uw ex-partner krijgt dan een eigen recht op ouderdomspensioen. Aan conversie zijn wel kosten verbonden.

Of conversie voor u interessant is, hangt af van uw persoonlijke situatie. De band tussen u en uw ex-partner wordt definitief verbroken voor wat betreft het pensioen. Dat heeft voor- en nadelen voor u én voor uw ex-partner.

Nieuwe wet

Er ligt een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer om de regels voor verdeling van pensioen bij scheiding te veranderen. Totdat die wet definitief is, gelden de regels hierboven. Waarschijnlijk duurt dat nog tot 1 januari 2022.

Meer weten?

Lees hier meer over scheiding en uw pensioen. Hebt u vragen? Neem contact op met ons. Wij helpen u graag.