Feiten en opinie.

Kring A is financieel gezond, geen herstelplan nodig

De financiële positie van Kring A was aan het einde van 2022 goed. Daarom is er voor De Nederlandse Bank geen herstelplan nodig. We staan er financieel goed voor.

Wat gebeurde er in 2022?

De beleidsdekkingsgraad moet minimaal 115,0% zijn. Zitten we daaronder, dan is er een tekort. Onze actuele dekkingsgraad was in december 113,8%. Omdat de beleidsdekkingsgraad hoog genoeg bleef (120,2% in december), is er geen herstelplan nodig.

We kunnen de pensioenen nu en in de toekomst en de kosten die daarbij komen kijken goed  betalen. Dit kunnen we mede omdat we rente ontvangen op het geld dat gereserveerd is voor de pensioenbetalingen en omdat onze beleggingen het goed deden.

Ons streven is om de pensioenen ook mee te laten groeien met de prijsstijging. Voorwaarde is wel dat de dekkingsgraad hoog genoeg is om dit te kunnen doen. We bekijken elk jaar wat er mogelijk is op basis van onze financiële positie.

Wat geven de actuele dekkingsgraad en beleidsdekkingsgraad aan?

De actuele dekkingsgraad geeft aan in hoeverre we in staat zijn om aan onze betalingsverplichtingen te voldoen. Ofwel: of we de pensioenen nu en in de toekomst en de kosten die daarbij komen kijken goed kunnen betalen. Dit zijn onze verplichtingen. We houden bij dit bedrag rekening met de stand van de rente van De Nederlandse Bank. Hoe hoger de rente hoe beter.

Aan de andere kant hebben we ons vermogen. Dit zijn onze beleggingen. Gaan deze goed, dan is dit ook positief voor de actuele dekkingsgraad. In 2022 deden de beleggingen het goed. De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de actuele dekkingsgraden van de afgelopen 12 maanden.

Ontwikkeling actuele dekkingsgraad en de beleidsdekkingsgraad

Op de pagina over onze financiële positie ziet u de maandelijkse ontwikkeling van de beleidsdekkingsgraad en de actuele dekkingsgraad. Elke maand publiceren we een nieuwsbericht over de ontwikkeling van de dekkingsgraad en de beleidsdekkingsgraad.