Feiten en opinie.

Hoorrecht nieuwe pensioenregeling

Er zijn nieuwe regels voor pensioen. Daarom komt er een nieuwe pensioenregeling. Besluiten over de nieuwe pensioenregeling worden genomen door sociale partners (werkgevers- en werknemersvertegenwoordigers). Die besluiten komen in een transitieplan. Omdat oud-deelnemers en pensioengerechtigden geen rechtstreekse betrokkenheid hebben bij de besluitvorming, mogen verenigingen van pensioengerechtigden en oud-deelnemers gebruik maken van een wettelijk hoorrecht.

Hoorrecht: waar is dat voor bedoeld?

Oud-deelnemers en pensioengerechtigden kunnen door gebruik te maken van het hoorrecht een oordeel geven over het transitieplan waarin de afspraken staan over de overgang naar de nieuwe pensioenregeling. Om dit te kunnen doen, moeten ze wel een vereniging hebben opgericht die voldoet aan een aantal eisen.

Sociale partners stellen transitieplan samen

Sociale partners stellen de nieuwe pensioenregeling vast. De afspraken die hierover worden gemaakt leggen ze vast in een zogenaamd transitieplan. Hierin omschrijven ze ook wat er moet gebeuren met de al opgebouwde pensioenen. Als ze besluiten dat deze overgaan naar de nieuwe regeling wordt ook aangegeven ook hoe ze dat doen.

Status transitieplan

Op dit moment is er nog geen concept-transitieplan. Sociale partners verwachten dit in de loop van 2024. Zodra dit er is, delen we het op de website www.denationaleapf.nl. U krijgt dan ook meer informatie over hoe verenigingen hun oordeel kunnen geven over het concept-transitieplan.

Voorwaarden aan verenigingen

Elke kring binnen DNAPF kan een eigen vereniging oprichten. Een vereniging moet aan onderstaande voorwaarden voldoen:

  • Het moeten verenigingen zijn met een volledige rechtsbevoegdheid.
  • In hun statuten moet staan dat zij de belangen van pensioengerechtigden, dan wel oud-deelnemers van de kring behartigen.
  • Afhankelijk van de grootte van de kring moet een minimaal aantal leden pensioengerechtigd en een minimaal aantal oud-deelnemers zijn.

Als u van het hoorrecht gebruik wilt maken, kunt u zich verenigen. Sommige kringen hebben al een vereniging. Zie het overzicht hieronder met de verenigingen die bij ons bekend zijn. U kunt zelf contact opnemen met de vereniging van uw kring.

Kring + werkgever

Naam vereniging

Meer info

Kring A: Unisys

BOMU

Belangenvereniging van Oud-medewerkers Unisys

Over BOMU op website DNAPF
Website BOMU: www.bomu-unisys.nl

Kring B: NIBC

Vereniging van Gepensioneerden NIBC

Over Vereniging van gepensioneerden NIBC op website DNAPF

Kring K: AFM

Vereniging voor oud-deelnemers en gepensioneerden. Op dit moment wordt geïnventariseerd of er genoeg animo is om een vereniging op te richten.

 

Kring M: ANWB

VGA-ANWB

Lidmaatschap mogelijk vanaf 55 jaar.

www.vg-anwb.nl

 

Vereniging oprichten?

Is er nog geen vereniging? Dan kunt u zelf een vereniging oprichten. Het bestuursbureau van De Nationale APF kan u op weg helpen: bestuursbureau@denationaleapf.nl.