De nieuwe regels voor pensioen
-
Waarom zijn er nieuwe regels voor pensioen?
- Nederlanders leven langer. Daarom krijgen steeds meer mensen langer pensioen. Met de huidige regels voor pensioen kunnen we de pensioenen op de lange duur niet meer betalen.
- De arbeidsmarkt verandert, Nederlanders wisselen steeds vaker van baan en de huidige regels voor pensioen passen daar niet meer bij.
- Als de rente langere tijd laag is, moeten we in het huidige stelsel veel geld in kas houden. De pensioenen laten meestijgen met de prijzen is dan moeilijk of niet mogelijk. In de nieuwe pensioenregels kunnen de pensioenen makkelijker meebewegen met de economie.
-
Wat verandert er door de nieuwe pensioenregeling?
Uw pensioen blijft op veel punten hetzelfde als nu. Maar er verandert ook wat. Dit zijn de belangrijkste veranderingen:
- Uw nieuwe pensioenregeling is een solidaire premieregeling óf een flexibele premieregeling. Daarin staan afspraken over de maandelijkse inleg en niet meer over de hoogte van de jaarlijkse opbouw. De sociale partners bepalen of uw kring een solidaire of een flexibele regeling krijgt. Zodra dit voor uw kring bekend is, leest u het op onze website. Lees meer over het verschil tussen de solidaire en de flexibele premieregeling.
- Uw opgebouwde pensioen in de huidige pensioenregeling gaat over naar de nieuwe pensioenregeling.
- Uw opgebouwde pensioen wordt omgezet in een eigen kapitaal voor pensioen.
- Uw verwachte pensioen gaat meer meebewegen met de economie.
De hoogte van mijn pensioen
-
Wanneer hoor ik hoe hoog mijn pensioen wordt?
Voordat we overstappen op de nieuwe pensioenregeling, laten we u zien hoeveel pensioen u hebt opgebouwd in de huidige regeling. U krijgt ook een eerste inschatting van uw pensioen in de nieuwe regeling. Ná de overgang krijgt u nog een berekening van ons. Die is nauwkeuriger, omdat we pas op het moment van de overgang precies weten wat de waarde van uw opgebouwde pensioen is.
Krijgt u al pensioen van ons? Dan blijft uw bruto pensioenbedrag in de eerste maand na de overgang op de nieuwe regeling hetzelfde als in de maand ervoor. Het netto bedrag kan anders zijn, bijvoorbeeld doordat belastingtarieven wijzigen. De maand daarna krijgt u uw pensioenbedrag binnen de nieuwe regeling. Dit corrigeren we mogelijk wel met het pensioen dat u in de maand daarvoor van ons kreeg.
-
Kan ik mijn persoonlijke pensioenkapitaal kwijtraken door beleggingen?
Nee. Dat kan niet. De risico's die we nemen met de beleggingen zijn zo ingesteld dat het persoonlijk pensioenkapitaal niet kan opraken. Daarnaast houden we reserves aan om grote schommelingen in het pensioen op te vangen. Dit doen we door beleggingsopbrengsten in goede economische tijden te reserveren voor tijden dat het economisch meer tegenzit.
De overgang naar de nieuwe regeling
-
Is de overstap erg duur?
Ja, de overstap is duur. Er moet veel geregeld worden om de overgang op een goede manier uit te voeren. Zo moeten de computersystemen worden vernieuwd om de nieuwe regeling te kunnen uitvoeren. Dit is niet alleen voor De Nationale APF zo, maar alle pensioenfondsen in Nederland krijgen hiermee te maken. We doen natuurlijk wel ons best om de kosten voor de overgang zo laag mogelijk te houden.
-
Wanneer gaat de nieuwe pensioenregeling in voor De Nationale APF?
Bij De Nationale APF is er niet één datum waarop de nieuwe pensioenregeling ingaat. We bestaan uit meerdere kringen. U bent deelnemer bij een van deze kringen. Elke kring heeft een eigen pensioenregeling. Nu en straks. Daarom is er ook per kring een ingangsdatum voor de nieuwe pensioenregeling.
In onderstaand overzicht ziet u welke kring wanneer overgaat naar een nieuwe pensioenregeling. Deze data zijn onder voorbehoud.
Kring Verwachte ingangsdatum nieuwe pensioenregeling Kring A: AZL en Unisys 1 januari 2028 Kring B: NIBC en ERIKS 1 januari 2027 Kring D: TrueBlue 1 juli 2027 Kring F: McCain 1 juli 2026 Kring K: AFM 1 januari 2027 Kring M: ANWB en Unigarant 1 juli 2026