-
Wanneer hoor ik hoe hoog mijn pensioen wordt?
Voordat we overstappen op de nieuwe pensioenregeling, laten we u zien hoeveel pensioen u hebt opgebouwd in de huidige regeling. U krijgt ook een eerste inschatting van uw pensioen in de nieuwe regeling. Ná de overgang krijgt u nog een berekening van ons. Die is nauwkeuriger, omdat we pas op het moment van de overgang precies weten wat de waarde van uw opgebouwde pensioen is.
Krijgt u al pensioen van ons? Dan blijft uw bruto pensioenbedrag in de eerste maand na de overgang op de nieuwe regeling hetzelfde als in de maand ervoor. Het netto bedrag kan anders zijn, bijvoorbeeld doordat belastingtarieven wijzigen. De maand daarna krijgt u uw pensioenbedrag binnen de nieuwe regeling. Dit corrigeren we mogelijk wel met het pensioen dat u in de maand daarvoor van ons kreeg.
-
Kan ik mijn persoonlijke pensioenkapitaal kwijtraken door beleggingen?
Nee. Dat kan niet. De risico's die we nemen met de beleggingen zijn zo ingesteld dat het persoonlijk pensioenkapitaal niet kan opraken. Daarnaast houden we reserves aan om grote schommelingen in het pensioen op te vangen. Dit doen we door beleggingsopbrengsten in goede economische tijden te reserveren voor tijden dat het economisch meer tegenzit.
-
Kan mijn persoonlijk pensioenkapitaal opraken als ik lang leef?
Nee. Uw pensioen kan niet opraken. U krijgt uw leven lang pensioen.
-
Wat gebeurt er met het pensioen dat ik al heb opgebouwd?
Sociale partners (werkgevers en werknemers) hebben afgesproken dat we uw opgebouwde pensioen meenemen naar de nieuwe regeling. U krijgt voor uw opgebouwde pensioen een kapitaal in de nieuwe regeling. We rekenen uit wat de waarde is van het pensioen dat u hebt opgebouwd.
-
Wat gebeurt er als ik iets ontdek dat niet klopt aan mijn pensioenoverzicht?
We rekenen uw opgebouwde pensioen zo goed én zorgvuldig mogelijk om naar de nieuwe situatie. Ziet u dat er toch iets niet klopt? Neem dan contact met ons op. Dan nemen we samen door wat volgens u niet klopt. We controleren dit met onze gegevens. Natuurlijk passen we daarna de gegevens aan waar nodig. Als u vindt dat we de fout niet goed oplossen dan kunt u een klacht bij ons indienen.
-
Gaat mijn pensioen in de nieuwe regeling sneller omhoog?
Ja. Het pensioenfonds hoeft minder reserves aan te houden en kan dus de gemaakte winst met de beleggingen eerder uitkeren. Daarnaast vervallen de regels wanneer een pensioenfonds de pensioenen mag verhogen. Ook daardoor kan uw pensioen sneller omhoog als het goed gaat.
-
Gaat mijn pensioen in de nieuwe regeling sneller omlaag?
De waarde van onze beleggingen beweegt op en neer. Maar het pensioen van gepensioneerden proberen we zo stabiel mogelijk te houden. Toch kan het pensioen omlaag gaan als het economisch minder goed gaat.
We houden rekening met goede en slechte jaren. Daarom bouwen we een reserve op. Als u jonger bent nemen we meer risico met uw kapitaal. Want dat kan u meer pensioen opleveren. We nemen minder risico met de beleggingen naarmate u ouder wordt. Op die manier proberen we de pensioenen zo stabiel mogelijk te houden.
-
Hangt de hoogte van mijn pensioen straks helemaal af van de aandelenkoersen op het moment dat ik met pensioen ga?
We beleggen het geld voor uw pensioen zó, dat de hoogte van uw pensioen zo stabiel mogelijk is tegen de tijd dat u uw pensioen laat ingaan. Hoe dichterbij u bij uw pensioenleeftijd komt, hoe minder risico we nemen met uw beleggingen. Maar de ontwikkelingen op de financiële markten kunnen altijd enige invloed hebben op de hoogte van uw pensioen. Er is geen garantie dat de pensioenen nooit omlaag gaan.
-
Hebben oudere deelnemers nadeel van de overgang op de nieuwe regeling? Hoe gaat het pensioenfonds daarmee om?
De hoogte van uw pensioen in de nieuwe regeling hangt voor een belangrijk deel af van hoe lang we de inleg kunnen beleggen. Hoe langer, hoe meer kans er is op een hoge opbrengst. De nieuwe regeling is dus gunstig voor jongeren. Hun geld kunnen we nog lang beleggen.
Door de nieuwe manier van opbouwen kunnen oudere deelnemers nadeel hebben van de overstap naar de nieuwe regeling.
De sociale partners willen dat de overstap zo eerlijk mogelijk is voor iedereen. De deelnemers die nadeel hebben van de nieuwe regeling, krijgen daarom een 'compensatie'. Dit is een tegemoetkoming om het nadeel te compenseren. Hoe hoog deze compensatie is, hangt af van het nadeel dat de deelnemer heeft. In het transitieplan staan de afspraken over de compensatie uitgewerkt. Zodra het transitieplan van uw kring klaar is, publiceren we het op onze website.
Let op: als u vóór de overgang naar de nieuwe pensioenregeling uit dienst gaat, kan het zijn dat u (een deel van) de compensatie misloopt. U loopt dit risico ook als u overstapt naar een werkgever waar geen of minder compensatie is geregeld in de pensioenregeling. Details over de compensatie leest u in het transitieplan. Raadpleeg eventueel ook het transitieplan van het pensioenfonds van uw nieuwe werkgever.
-
Heeft de nieuwe pensioenregeling ook effect op de AOW?
Nee. De pensioenregeling bij ons fonds gaat niet over de AOW die u van de overheid krijgt.
De pensioenregeling gaat over het pensioen dat u nu opbouwt of heeft opgebouwd via uw werk. -
Hoe bouw ik pensioen op in de solidaire premieregeling?
De sociale partners bepalen of uw kring een solidaire of een flexibele premieregeling krijgt. De solidaire premieregeling werkt zo
1. U betaalt samen met uw werkgever pensioenpremie
2. Beleggen als één geheel
We beleggen het geld voor de pensioenen als één geheel. We houden daarbij rekening met verschillende leeftijden en leeftijdsgroepen. We verdelen de opbrengst van de beleggingen zo dat de pensioenen van de gepensioneerden zoveel mogelijk gelijk blijven. Hiermee proberen wij de kans op verlagen zo klein mogelijk te houden.3. Solidariteitsreserve
Er gaat geld naar een reserve, een solidariteitsreserve. Het fonds gebruikt deze door de wet verplicht gestelde reserve bijvoorbeeld gebruiken om te voorkomen dat het pensioen van de (bijna) gepensioneerden en nabestaanden in een jaar omlaag gaan. Er is geen garantie dat de pensioenen nooit omlaag gaan. Sociale partners bepaalden de doelstelling voor het ingaan van de pensioenregeling de doelstelling van deze reserve. Samen met sociale partners heeft POB beleid opgesteld voor de uitvoering en financiering van deze solidariteitsreserve. -
Hoe bouw ik pensioen op in de flexibele premieregeling?
De sociale partners bepalen of uw kring een solidaire of een flexibele premieregeling krijgt. De flexibele premieregeling werkt zo:
1. U betaalt samen met uw werkgever pensioenpremie
2. Persoonlijk pensioenvermogen
Bij de flexibele premieregeling bouwt elke deelnemer een persoonlijk kapitaal voor pensioen op. U kunt zelf de keuze maken hoe risicovol u wilt dat wij voor u beleggen (defensief, neutraal of offensief). Bij het beleggen houden we ook rekening met uw leeftijd: we nemen minder risico met uw beleggingen naarmate u dichter bij uw pensioendatum komt.3. Vast of variabel pensioen
Als u uw pensioen laat ingaan, kunt u kiezen voor een vast pensioen of een variabel pensioen. Bij een vast pensioen ontvangt u elke maand een vast bedrag zolang u leeft. Bij een variabel pensioen wordt er ook na uw pensionering nog belegd met uw kapitaal voor pensioen. Hierdoor kan uw pensioenuitkering elk jaar anders zijn: de uitkering gaat omhoog als de beleggingen meevallen, maar kan ook omlaag gaan als de beleggingen tegenvallen. -
Hoeveel ga ik betalen in de nieuwe regeling?
U en uw werkgever leggen samen geld in voor uw pensioen. De hoogte van de inleg is vastgelegd in het transitieplan. Het gaat dan om pensioen voor uzelf, maar ook voor uw partner en kinderen als u overlijdt en als u arbeidsongeschikt wordt. En bepaalde kosten voor de uitvoering van uw pensioenregeling. U betaalt een deel van de inleg en uw werkgever betaalt een deel. Hoeveel u betaalt, is vastgelegd in het transitieplan. Zodra het transitieplan van uw kring klaar is, publiceren we het op onze website.
-
Hoe zit dat met de inschatting van mijn (toekomstig) pensioen?
We rekenen elk jaar uit hoeveel pensioen u naar verwachting krijgt. Die berekening baseren we op het pensioenvermogen dat u al hebt opgebouwd en op het pensioenvermogen dat u naar verwachting nog gaat opbouwen. We maken hierbij ook een schatting van de inleg, de verwachte opbrengst van de beleggingen en de verwachte rente en levensverwachting.
Naast het verwachte pensioen, ziet u een inschatting van uw pensioen als het slecht gaat met de economie. En een inschatting van het pensioen als het goed gaat. U krijgt deze informatie, net als nu, via het Uniforme pensioenoverzicht.
Als u jong bent, kan de inschatting van uw toekomstige pensioen (flink) schommelen. Bent u ouder? Dan zorgen we ervoor dat de inschatting van uw pensioen steeds minder schommelt. We verdelen daarom het risico van de beleggingen van jongere en oudere deelnemers op een andere manier. Hoe ouder u wordt, hoe preciezer de inschatting van uw pensioen.
-
Hoezo heeft de economie invloed op mijn pensioen?
De economie heeft invloed op uw pensioen. Deze invloed ziet u straks direct terug in uw eigen kapitaal én uw (toekomstige) pensioenuitkering.?
Gaat het goed met de beleggingen? Dan gaat uw kapitaal voor pensioen sneller omhoog. Als het slecht gaat, kan uw kapitaal sneller iets minder worden.
We blijven mee- en tegenvallers samen opvangen. We willen de schommelingen in hoogte voor iedereen die pensioen krijgt zo klein mogelijk houden. Hiervoor houdt ons fonds een buffer aan. Dat is de zogenaamde solidariteitsreserve.