Complexe materie en een helder verhaal.

De Nationale APF. Wij brengen het samen.

Een nieuw pensioenstelsel. Wat merkt u daarvan?

Het antwoord is kort: nu nog niets. Op dit moment zijn de werkgevers- en werknemersorganisaties (sociale partners) aan zet. Zij gaan bepalen hoe de nieuwe pensioenregeling er uit gaat zien. Dat betekent overigens niet dat onze bestuurders achterover leunen. “Wij gaan met de belanghebbendenorganen en de werkgevers (als die er zijn) het gesprek aan. Samen kijken we wat voor onze afzonderlijke kringen de beste keuzes zijn. De Nationale APF moet die pensioenregeling straks immers uitvoeren”, zo laat Roel Knol weten.

“De druk is een klein beetje van de ketel. De wetgeving rond het nieuwe pensioenstelsel is met een jaar uitgesteld. Dat betekent dat uiterlijk 1 januari 2023 duidelijk moet zijn hoe de wetgeving er precies uit gaat zijn. En er gaan zelfs al geruchten dat ook die datum weer naar achteren gaat schuiven. Op dit moment moeten alle pensioenfondsen uiterlijk 1 januari 2027 een nieuwe pensioenregeling hebben.”

Ook hier geldt dat we samen kijken naar het beste moment om over te gaan naar een nieuwe pensioenregeling. Dat kan dus ook eerder zijn dan 1 januari 2027. Natuurlijk laten we u als deelnemer iets weten als er nieuws is. Ondertussen vindt u ook (achtergrond)informatie op onze website.”

2022

Roel vervolgt zijn verhaal: “We nemen de tijd voor dit proces: liever zorgvuldig dan gehaast. In 2022 gebeurt er nog niets met de pensioenregeling. We zijn wel volop bezig met de voorbereiding. Hopelijk is dat alvast een geruststelling voor de deelnemer. De keuzes die de sociale partners uiteindelijk maken, gelden voor het collectief per kring. Dat betekent niet dat je als deelnemer helemaal niet met het nieuwe pensioenstelsel. bezig hoeft te zijn. Verdiep je erin en probeer de ontwikkelingen te volgen. Dan kun je straks beter beoordelen wat er verandert. En vooral wat er hetzelfde blijft! Hetzelfde geldt voor je eigen pensioen.