Feiten en opinie.

De pensioenleeftijd stijgt naar 68 jaar

Eind 2016 heeft het ministerie van Financiën bekend gemaakt dat de pensioenrichtleeftijd op 1 januari 2018 wordt verhoogd van 67 naar 68 jaar.

Waarom stijgt de pensioenrichtleeftijd?

Dat komt door de stijgende levensverwachting en daarmee ook de stijging van de AOW-leeftijd. Jaarlijks wordt berekend of de pensioenrichtleeftijd verder omhoog moet. Dit is zo in de wet opgenomen sinds 2014 (Wet op de Loonbelasting). De Nationale APF volgt deze wettelijke stijging. Dit onderwerp is ook betrokken in de cao-onderhandelingen bij AZL en bij McCain.

Wat betekent dit voor uw pensioen?

Het pensioen dat u al hebt opgebouwd, heeft nu een pensioenleeftijd van 67 jaar. Dat pensioen rekenen we om naar de nieuwe pensioenleeftijd van 68 jaar. Toch betekent dit niet u tot uw 68ste door moet werken. U kunt uw pensioenleeftijd binnen de regels aanpassen aan uw eigen wensen. U kunt bijvoorbeeld eerder met pensioen gaan. Dit is onder voorwaarden al mogelijk vanaf 5 jaar voor uw AOW-leeftijd.

Meer informatie

Wilt u eerder met pensioen wil gaan? Spreek dan met uw werkgever af wanneer en geef dat dan aan ons fonds door. Doe dit minimaal 6 maanden voordat de wijziging ingaat. Meer informatie over de veranderingen in de pensioenregeling vindt u ook op een aparte pagina op deze website. Binnenkort ontvangt u nog een brief over dit onderwerp. Hebt u andere vragen? Neem dan contact op met onze helpdesk. Onze medewerkers helpen u graag.