Feiten en opinie.

Beleidsdekkingsgraad Kring ANWB daalt in Q1

De beleidsdekkingsgraad van Kring ANWB daalde in het eerste kwartaal naar 97,0%. Aan het einde van het vierde kwartaal van 2019 was de beleidsdekkingsgraad 98,4%. De actuele dekkingsgraad is ten opzichte van het vierde kwartaal met 13,0%-punt gedaald naar 88,1% aan het einde van het eerste kwartaal.

In Q1 2020 hield het coronavirus de wereld in zijn greep. Door het virus zijn er forse verliezen geleden op de financiële markten. Hierdoor daalde het vermogen en ook de dekkingsgraad van de kring.

Wat betekent dat voor uw pensioen?

Het is lastig te voorspellen hoe de huidige financiële situatie zich verder gaat ontwikkelen en wat dat betekent voor ons vermogen en onze dekkingsgraad op de lange termijn. Onze uitbetalingsverplichtingen komen niet in gevaar. Wij betalen uw pensioen aan u uit zoals u van ons gewend bent. Lees hier en hier meer.  

Voor besluiten maken we gebruik van de beleidsdekkingsgraad. Dit is de gemiddelde actuele dekkingsgraad over de laatste 12 maanden. Een beleidsdekkingsgraad van 97,0% is onder het minimum vereist eigen vermogen van 104,2%. Als onze beleidsdekkingsgraad gedurende 5 jaar achtereenvolgens onder 104,2% is, moeten we de pensioenen en pensioenaanspraken verlagen. We verwachten echter dat de actuele dekkingsgraad eind 2020 gelijk is aan de minimaal vereiste dekkingsgraad van 104,2%. Een eventuele verlaging van de pensioenen is daarom momenteel niet aan de orde.

Tekort

Zo lang de beleidsdekkingsgraad onder het minimum vereist eigen vermogen van 104,2% blijft, hebben we te weinig geld in kas om op termijn de pensioenen te blijven betalen. Om ervoor te zorgen dat de financiële situatie weer helemaal op peil komt, hebben we in maart 2020 een geactualiseerd herstelplan ingediend bij toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). In dat herstelplan laten we zien dat naar verwachting binnen tien jaar de beleidsdekkingsgraad weer op het juiste niveau is van ten minste een vereist eigen vermogen van 116,0%. Dat betekent dat er geen aanvullende maatregelen hoeven te worden genomen.

Meer informatie

Meer weten over de financiële situatie van De Nationale APF en Kring ANWB? Klik dan hier.