Feiten en opinie.

Beleidsdekkingsgraad Kring A (AZL) stijgt in Q1

De beleidsdekkingsgraad van Kring A (AZL) steeg in het eerste kwartaal naar 108,4%. Aan het einde van het vierde kwartaal van 2020 was de beleidsdekkingsgraad 106,0%. De actuele dekkingsgraad is ten opzichte van het vierde kwartaal met 2,3%-punt gestegen naar 114,6% aan het einde van het eerste kwartaal.

Gedurende het eerste kwartaal van 2021 rendeerden onze aandelen wederom positief ondanks de voortdurende coronacrisis. Door de gestegen rente werden onze obligaties echter minder waard. Het pensioenvermogen daalde daardoor. Maar de stijgende rente is wel goed nieuws voor onze kring. Een hogere rente betekent dat we op lange termijn minder geld opzij hoeven te zetten om (in de toekomst) alle pensioenen te kunnen betalen. Onze financiële positie verbetert daardoor.

Per 1 mei zijn de pensioen van Kring J (Unisys) overgedragen aan Kring A. Het volgende nieuwsbericht over de dekkingsgraden zal daarom gaan over de ontwikkelingen rond de pensioenen van AZL en Unisys in Kring A.

Voor besluiten maken we gebruik van de beleidsdekkingsgraad. Dit is de gemiddelde actuele dekkingsgraad over de laatste 12 maanden. Een beleidsdekkingsgraad van 108,4% is boven het minimum vereist eigen vermogen van 104,3%. Dat betekent dat we de pensioenen en pensioenaanspraken voorlopig niet hoeven te verlagen. Dat is pas aan de orde als de beleidsdekkingsgraad gedurende 5 jaar achtereenvolgens lager is dan 104,3%.  

Tekort

Zo lang de beleidsdekkingsgraad onder het vereist eigen vermogen van 113,9% blijft, hebben we nog te weinig reserves zoals wettelijk is vastgelegd. Om ervoor te zorgen dat de financiële situatie weer helemaal op peil komt, hebben we in maart 2021 een geactualiseerd herstelplan ingediend bij toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). Op basis van het herstelplan is de verwachting dat binnen tien jaar de beleidsdekkingsgraad weer op het juiste niveau is. Dat betekent dat er geen aanvullende maatregelen hoeven te worden genomen.

Meer informatie

Meer weten over de financiële situatie van De Nationale APF en Kring A? Klik dan hier.