Feiten en opinie.

Beleidsdekkingsgraad Kring B in Q3: 104,0%

Kring B is per 1 augustus van dit jaar toegetreden tot De Nationale APF. Het is daarom niet mogelijk de cijfers van het derde kwartaal te vergelijken met die van het tweede kwartaal. De beleidsdekkingsgraad van Kring B was in het derde kwartaal 104,0%. De actuele dekkingsgraad was 104,3% aan het einde van het derde kwartaal.

Voor besluiten maken we gebruik van de beleidsdekkingsgraad. Dit is de gemiddelde actuele dekkingsgraad over de laatste 12 maanden. Een beleidsdekkingsgraad van 104,0% is onder het minimum vereist eigen vermogen van 104,2%. Als onze beleidsdekkingsgraad gedurende 5 jaar achtereenvolgens onder 104,2% is, moeten we de pensioenen en pensioenaanspraken verlagen.

Tekort

Zo lang de beleidsdekkingsgraad onder het minimum vereist eigen vermogen van 104,2% blijft, hebben we te weinig geld in kas om op termijn de pensioenen te blijven betalen. Om ervoor te zorgen dat de financiële situatie weer helemaal op peil komt, stellen we in het vierde kwartaal van 2021 een herstelplan op. In dat herstelplan laten we zien dat naar verwachting voor het einde van 2025 de beleidsdekkingsgraad weer op het juiste niveau is van ten minste een vereist eigen vermogen van 112,9%. Dat betekent dat er geen aanvullende maatregelen hoeven te worden genomen.

Meer informatie

Meer weten over de financiële situatie van De Nationale APF en Kring B? Klik dan hier.