Feiten en opinie.

Hebt u ergens kort pensioen opgebouwd?

Hebt u in het verleden ergens kort gewerkt? En dus ook kort pensioen opgebouwd? Dan is de kans groot dat u een ‘klein pensioen’ hebt. Dat is een pensioen van minder dan zo’n € 500 bruto per jaar. Pensioenfondsen dragen deze kleine pensioenen automatisch over als u van baan verandert.

Pensioenfondsen mogen sinds 2018 een klein pensioen (tot ruim € 500 bruto per jaar) automatisch overdragen. Dat gebeurt nadat u uit dienst bent gegaan. Het pensioen gaat dan naar uw nieuwe pensioenfonds of verzekeraar. Zo verhuist uw pensioen met u mee als u van baan wisselt.

Klein pensioen van voor 2018 verhuist nu ook met u mee

Misschien hebt u ook nog een klein pensioen staan dat u vóór 2018 hebt opgebouwd. Ook die kleine pensioenen gaan pensioenfondsen nu automatisch overdragen. Het voordeel is dat al uw pensioen op één plaats komt te staan. Dat geeft u meer overzicht. En u hoeft er niets voor te doen.

Wat gaat er nu gebeuren?

In Nederland zijn er zo’n 2 miljoen kleine pensioenen. Het is niet mogelijk om die pensioenen allemaal tegelijk over te dragen. Er komt veel werk bij kijken. Pensioenfondsen en verzekeraars spreiden deze overdracht daarom over een periode van twee jaar. Dat gebeurt tussen april 2021 en april 2023.

Wat betekent dit voor u?

U hebt vroeger ergens anders pensioen opgebouwd (en bent nu bij ons fonds)

Log in op de nationale pensioenwebsite www.mijnpensioenoverzicht.nl. Daar ziet u hoeveel pensioen er voor u is en waar dit nu staat. Is het bedrag lager dan € 503,24 bruto per jaar? Dan kan uw oude pensioenfonds dit pensioen aan ons overdragen. (Let op: niet alle pensioenfondsen doen dit!) De waarde voegen we toe aan het pensioen dat u bij ons hebt opgebouwd. U krijgt van ons bericht als wij het pensioen hebben ontvangen. U hoeft niets te doen.

U hebt vroeger bij ons fonds pensioen opgebouwd (en bent nu bij een ander fonds)

Log in op de beveiligde omgeving Mijn Pensioencijfers. Daar ziet u hoeveel pensioen er voor u is. Is het bedrag lager dan € 503,24 bruto per jaar? Dan dragen wij dit pensioen over aan het fonds waar u nu pensioen opbouwt. Waarschijnlijk gebeurt dat in juli 2022.

Als wij uw pensioen overdragen krijgt u van ons bericht. Wij vertellen u hoeveel we overdragen en aan welke organisatie. Van uw huidige pensioenfonds of verzekeraar ontvangt u ook bericht als ze het pensioen ontvangen hebben.

Wilt u eerder uw pensioen overdragen? Dan kunt u dit ook zelf aanvragen. Dat doet u bij uw huidige pensioenfonds of verzekeraar.

U bent uit dienst en bouwt geen pensioen (meer) op via uw werk

Bouwt u nu geen pensioen op via uw werk? Dan blijft uw pensioen gewoon bij ons staan. U bent dat niet kwijt. We proberen het later nog eens. Wij nemen contact met u op zes maanden voordat uw pensioen ingaat. Het kan zijn dat wij u aanbieden om het bedrag dan in één keer uit te betalen.

Groter pensioen overdragen?

U kunt ook een groter pensioen meenemen naar uw nieuwe fonds. Dat gaat niet automatisch. Dat moet u zelf aanvragen bij uw nieuwe pensioenfonds. Een waardeoverdracht naar ons fonds vraagt u snel en makkelijk online aan via de beveiligde omgeving Mijn Pensioencijfers. De verwerking neemt tijd in beslag. Hier leest u meer over het proces.

Meer informatie

Op deze website leest u meer over uw pensioen als u nieuw in dienst komt of uit dienst gaat. Hebt u hierover vragen? Neem contact op. Wij helpen u graag.