Feiten en opinie.

In 2021 geen verlaging van de pensioenen

Eerder dit jaar lieten wij u weten dat we de pensioenen per 1 januari niet kunnen verhogen en hebben we uitgelegd waarom dat niet kan. Nu leggen we ook graag aan u uit wat we hebben gedaan om te voorkomen dat de pensioenen verlaagd moeten worden.

De financiële positie van de kringen K (AFM) en M (ANWB) is al meerdere jaren niet goed. Voor de bepaling van de financiële positie wordt gekeken naar de dekkingsgraad van de kring. Is die zes opeenvolgende jaren lager dan de minimaal vereiste dekkingsgraad, dan moeten de pensioenen verlaagd worden. Voor de kringen AFM en ANWB kwam dat moment in 2020 akelig dichtbij.

De pensioenwet schrijft voor dat een pensioenfonds er alles aan moet doen om een verlaging van de pensioenen te voorkomen en ervoor te zorgen dat het fonds weer financieel gezond wordt. Welke maatregelen genomen worden, staat beschreven in het herstelplan. Daarnaast maken we gebruik van de vrijstellingsregeling van minister Koolmees. Die houdt in dat de pensioenen niet verlaagd hoeven te worden als de dekkingsgraad op 31 december 2020 90% of hoger was. Dat was voor de kringen AFM en ANWB gelukkig zo. Bij het besluit hebben we goed gekeken naar de belangen van de diverse deelnemers. Het effect van alle maatregelen die we nemen moet redelijk verdeeld worden over de verschillende groepen.