Feiten en opinie.

Waarom kunnen wij uw pensioen niet verhogen?

In januari lieten wij u weten dat we de pensioenen per 1 januari 2021 niet kunnen verhogen. Een aantal van u liet ons weten graag te willen weten waarom. Dat leggen we graag aan u uit.

We zijn gebonden aan regels. Die schrijven voor wanneer we uw pensioen mogen verhogen of moeten verlagen. Dat hangt vooral af van de dekkingsgraad. De dekkingsgraad geeft de verhouding aan tussen het geld dat we hebben en het geld dat we nodig hebben om nu en in de toekomst de pensioenen te kunnen blijven betalen.

De rente is laag

Dat laatste hangt onder meer af van de rente. De rente is de afgelopen jaren gedaald. Daardoor moeten we meer geld in kas houden om de pensioenen te kunnen blijven betalen. Dat heeft negatieve gevolgen voor de dekkingsgraad.

Nederlanders worden steeds ouder

Ook worden we als Nederlanders gemiddeld steeds ouder. Dat betekent dat we pensioenen langer moeten betalen. Ook dat heeft negatieve gevolgen voor de dekkingsgraad. De hoogte van het bedrag dat we in kas moeten houden is de laatste jaren dus gestegen.

Beleggingsresultaten zijn op niveau

Aan de andere kant halen we goede resultaten met onze beleggingen. Dat is niet genoeg om de groei van de verplichtingen bij te houden. De dekkingsgraden van bijna alle Nederlandse pensioenfondsen zijn gedaald. Zelfs tot onder het niveau waarop we uw pensioen mogen verhogen van de wet.

Pensioenpremies stijgen

De premies die de actieve deelnemers (werknemers) moeten betalen zijn de afgelopen jaren flink gestegen. Dat is niet voldoende om de dekkingsgraad te laten stijgen.

Nieuw pensioenstelsel: eerder verhogen maar ook eerder verlagen

Het invoeren van het nieuwe pensioenstelsel is een moeilijk project. Een van de resultaten daarvan is dat we uw pensioen straks eerder mogen verhogen. De andere kant van het verhaal is dat we ook sneller moeten verlagen. Wat dat precies voor ú zelf betekent is nog lang niet duidelijk. De wet ligt ook nog niet vast. Uw vroegere werkgever en de sociale partners bepalen welke richting het op gaat. Wij blijven daar natuurlijk bij aangesloten. Als er nieuws is, laten we u dat weten.

Gelukkig is er AOW

In Nederland zijn we gelukkig niet alleen afhankelijk van het pensioen dat we tijdens ons werk hebben opgebouwd. Iedereen krijgt AOW. Die wordt wél elk jaar verhoogd. Die verhoging is gelijk aan de stijging van de prijzen. Dat maakt de pijn hopelijk een beetje minder erg.