Feiten en opinie.

Beleidsdekkingsgraad Kring A steeg naar 117,4% in juni

De beleidsdekkingsgraad van Kring A steeg in juni van 117,0% naar 117,4%. De beleidsdekkingsgraad is de gemiddelde dekkingsgraad over de laatste 12 maanden. Onze actuele dekkingsgraad daalde, van 122,0% naar 120,2%.

Waardoor daalde onze actuele dekkingsgraad?

De rente is verder gestegen in juni. Hierdoor daalden onze verplichtingen de afgelopen maand. Het vermogen daalde meer dan onze verplichtingen. Hierdoor daalde dekkingsgraad. Met verplichtingen bedoelen wij het geld dat wij moeten reserveren voor het uitbetalen van alle pensioenen. Niet alleen aan je oud-collega’s die al met pensioen zijn, maar ook aan iedereen die later pensioen van ons fonds krijgt. Zoals jij en je collega’s.

In juni daalde de waarde van aandelen ten opzichte van mei. Bedrijfsobligaties en vastgoed lieten ook een daling in de waarden zien. De staatsobligaties lieten eveneens een daling zien door de stijgende rente. Ons totale vermogen nam hierdoor af. We hebben dus minder geld ‘in kas’.

Doordat ons vermogen meer daalde dan onze verplichtingen, is onze actuele dekkingsgraad in juni omlaag gegaan ten opzichte van mei.

Hoe kan de dekkingsgraad dalen en de beleidsdekkingsgraad stijgen?

Dit is mogelijk omdat de beleidsdekkingsgraad een gemiddelde is over de laatste 12 maanden. Dit percentage is daardoor minder gevoelig voor schommelingen in de rente en beleggingsopbrengsten. De dekkingsraad van juni 2021 (115,6%) valt nu buiten de berekening van de beleidsdekkingsgraad van juni 2022. De dekkingsgraad van juni 2022 komt hiervoor in de plaats en deze is 120,2%. Doordat in de berekening van de beleidsdekkingsgraad nu de lagere dekkingsgraad van 115,6% wegvalt en de hogere dekkingsgraad van 120,2% wordt toegevoegd, stijgt de beleidsdekkingsgraad.

Bekijk hier het verloop van de beleidsdekkingsgraad en dekkingsgraad en andere informatie over onze financiële positie.