Feiten en opinie.

Beleidsdekkingsgraad Kring M stijgt naar 109,4%

De beleidsdekkingsgraad van Kring M steeg in april van 109,0% naar 109,4%. De beleidsdekkingsgraad is de gemiddelde dekkingsgraad over de laatste 12 maanden. Ook onze actuele dekkingsgraad steeg, van 111,3% naar 112,2%.

Waardoor steeg onze actuele dekkingsgraad?

Dat kwam vooral doordat de rente ook in april bleef stijgen. Hierdoor daalden onze verplichtingen de afgelopen maand. En als de verplichtingen dalen, gaat de dekkingsgraad omhoog. Met verplichtingen bedoelen wij het geld dat wij moeten reserveren voor het uitbetalen van alle pensioenen. Niet alleen aan je oud-collega’s die al met pensioen zijn, maar ook aan iedereen die later pensioen van ons fonds krijgt. Zoals jij en je collega’s.

April was trouwens wel een slechte maand voor beleggers in aandelen. De aandelen werden wereldwijd minder - soms veel minder - waard. Ook onze beleggingen in aandelen werden minder waard, net als onze andere beleggingen (onder andere in obligaties). Ons totale vermogen nam hierdoor af. We hebben dus minder geld ‘in kas’. Maar het gunstige effect van de hogere rente zorgde ervoor dat onze actuele dekkingsgraad in april uiteindelijk toch omhoog ging.