Feiten en opinie.

Verhoging van uw pensioen niet mogelijk

Wij kunnen uw pensioen helaas niet tussentijds verhogen. Dat komt omdat we geen gebruik kunnen maken van de versoepelde regels voor het verhogen van de pensioenen. Pensioenfondsen mogen afwijken van de bestaande regels, vooruitlopend op de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel. Ze kunnen de pensioenen sneller verhogen.

Niet voldoen aan de voorwaarden

Aan de versoepelde regels zitten twee voorwaarden. Aan één van deze twee kunnen we niet voldoen. De voorwaarden zijn:

  1. de beleidsdekkingsgraad van ons fonds moet minimaal 105% zijn én
  2. we moeten van plan zijn de opgebouwde pensioenen mee te verhuizen naar het nieuwe pensioenstelsel.

Onze beleidsdekkingsgraad was eind september 108,0%. Daarmee was deze net hoog genoeg om gebruik te maken van de versoepelde regels.

Wel of niet verhuizen naar het nieuwe pensioenstelsel: sociale partners nog niet zeker

Het initiatief om de pensioenen mee te verhuizen naar het nieuwe pensioenstelsel ligt bij de sociale partners (werkgever- en OR). Het besluit om dit wel of niet te doen, nemen ze niet zomaar. Dat wordt in het geval van de AFM bovendien beïnvloed door de nog lopende juridische procedure bij de Hoge Raad.

Daarom hebben de sociale partners laten weten dat ze op dit moment nog geen uitsluitsel kunnen geven over het meeverhuizen van de pensioenen naar het nieuwe pensioenstelsel. Dat betekent dat we niet aan de voorwaarden voldoen. We mogen uw pensioen dus niet tussentijds verhogen.

We kunnen er niet omheen

Het spreekt voor zich dat we het voor u vervelend vinden dat we niet tussentijds kunnen verhogen. We moeten ons echter aan de rekenregels van het huidige pensioenstelsel blijven houden. Die gelden zolang niet duidelijk is dat de pensioenen meeverhuizen naar het nieuwe pensioenstelsel. We kunnen niet om deze voorwaarden heen.

Ook geen verhoging per 1 januari 2023

Aan het einde van elk jaar besluit het bestuur over een mogelijke verhoging van de pensioenen per 1 januari. Het bestuur kijkt daarbij onder andere naar de financiële situatie van Kring AFM op dat moment. Daarnaast moet de beleidsdekkingsgraad eind september hoger moet zijn dan 110%. Helaas was deze niet hoog genoeg. We kunnen dus ook geen verhoging geven per 1 januari 2023.

Uitzondering: onvoorwaardelijke verhoging

De onvoorwaardelijke verhoging is de uitzondering op deze informatie. Deze geldt voor de deelnemers die op 31 december 2015 is dienst waren en nog steeds in dienst zijn van AFM. De onvoorwaardelijke verhoging wordt afgeleid van de algemene stijging van de lonen bij AFM over 2022, tot een maximum van 1,5%. Deze verhoging is op dit moment nog niet bekend. De deelnemers die recht hebben op deze verhoging, krijgen informatie zodra die beschikbaar is.

Belangrijk om te weten

  • U vindt alle details over uw pensioen bij Kring AFM in Mijn Pensioencijfers.
  • Controleer als u bent ingelogd direct of uw gegevens nog kloppen. Geef aan hoe u het liefst pensioeninformatie van ons ontvangt. Wij sturen u het liefst digitaal informatie toe.

Vragen

Hebt u vragen Neem dan contact met ons op.