Feiten en opinie.

Beleidsdekkingsgraad Kring B steeg naar 109,7% in december

De beleidsdekkingsgraad van Kring B steeg in december van 109,3% naar 109,7%. De beleidsdekkingsgraad is de gemiddelde dekkingsgraad over de laatste 12 maanden. Onze actuele dekkingsgraad daalde van 112,8% naar 110,8%.

Ontwikkelingen in december

In december zijn onze verplichtingen gestegen. Dit komt omdat we een aankondiging deden van het verhogen van de pensioenen. Het gaat om de verhoging van 3,27% per 1 januari 2023. Hierdoor hebben we meer geld in kas (voorzieningen) nodig hebben om de pensioenbetalingen nu en in de verre toekomst te doen. De stijging van de rente had een gunstige invloed op de hoogte van het geld dat we in kas moeten hebben.

Alle beleggingen samen lieten een negatieve groei zien. Hierdoor daalde ons vermogen in december iets. Het vermogen daalde harder dan de daling van onze voorzieningen. We zagen hierdoor een daling van de actuele dekkingsgraad.

Hoe kan de dekkingsgraad dalen en de beleidsdekkingsraad stijgen?

De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de laatste 12 dekkingsgraden. Elke maand verdwijnt de ‘oudste’ dekkingsgraad uit dit gemiddelde en wordt de ‘nieuwe’ dekkingsgraad toegevoegd. De dekkingsgraad van eind december 2022 (110,8%) is hoger dan de dekkingsgraad van december 2021 (105,6%, die nu uit het gemiddelde is verdwenen). Hierdoor steeg de beleidsdekkingsgraad afgelopen maand met 0,4%-punt.

Bekijk hier het verloop van de beleidsdekkingsgraad en dekkingsgraad en andere informatie over onze financiële positie.