Feiten en opinie.

Beleidsdekkingsgraad Kring B bleef in maart steeg naar 115,7%

De beleidsdekkingsgraad van Kring B in maart steeg met 0,3%-punt naar 115,7%. De beleidsdekkingsgraad is de gemiddelde dekkingsgraad over de laatste 12 maanden. Onze actuele dekkingsgraad daalde licht van naar 114,2%.

Ontwikkelingen in maart

Het geld dat we als pensioenfonds nodig hebben voor de pensioenbetalingen van nu en in de (verre) toekomst noemen we onze verplichtingen. Op het geld voor de toekomstige pensioenbetalingen verwachten we rente. In maart is de rente gedaald. Dat is minder goed nieuws voor een pensioenfonds. Een lagere rente betekent dat ons fonds op lange termijn meer geld opzij moet zetten om (in de toekomst) alle pensioenen te kunnen betalen.

Aan de andere kant hebben we ons vermogen. Dit zijn onze beleggingen. Ons vermogen nam toe in maart. De toename van ons vermogen was niet genoeg om de daling van de rente op te vangen. Deze ontwikkelingen zorgden samen voor een daling van onze actuele dekkingsgraad met 0.4%-punt.

Hoe kan de dekkingsgraad dalen en de beleidsdekkingsraad stijgen?

De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de laatste 12 actuele dekkingsgraden. Elke maand verdwijnt de ‘oudste’ actuele dekkingsgraad uit dit gemiddelde en wordt de ‘nieuwe’ actuele dekkingsgraad toegevoegd. De actuele dekkingsgraad van eind maart 2024 (114,2%) is hoger dan de actuele dekkingsgraad van maart 2023 (112,3%), die nu uit het gemiddelde is verdwenen). Hierdoor steeg de beleidsdekkingsgraad afgelopen maand met 0,3%-punt.

Bekijk hier het verloop van de beleidsdekkingsgraad en dekkingsgraad en andere informatie over onze financiële positie.