Veelgestelde vragen over de verlaging van de premiedekkingsgraad van Kring K

Terug naar het overzicht van veelgestelde vragen
  • Wat is de premiedekkingsgraad?

    De premiedekkingsgraad geeft aan in hoeverre de pensioenpremie die het pensioenfonds (of in dit geval: kring K) ontvangt, voldoende is om de nieuwe pensioenaanspraken te kunnen financieren. In feite is de premiedekkingsgraad dus een manier om te berekenen hoeveel pensioenpremie er nodig is. Als de premiedekkingsgraad onder de 100% is, is er een tekort en daalt het vermogen van de kring.

  • Waarom is er besloten de premiedekkingsgraad te verlagen?

    De werkgever heeft met instemming van  de ondernemingsraad de premie voor de pensioenen vastgesteld voor de periode 2016-2022. Deze premie mag niet worden gewijzigd. Aan de hand van de premie bepaalt het bestuur van het Pensioenfonds jaarlijks de hoogte van het opbouwpercentage. Als de premie niet voldoende is om de maximale pensioenopbouw van 1,875% toe te kennen, dan staat in het pensioenreglement dat het opbouwpercentage naar beneden wordt bijgesteld. Om het opbouwpercentage minder te laten dalen, heeft het fonds voorgesteld om de premiedekkingsgraad te verlagen van 105% naar 100%. Dat leidt tot een opbouwpercentage van 1,342%. De werkgever en de ondernemingsraad hebben daarmee ingestemd.

  • Zijn er ook andere mogelijke oplossingen aangedragen om de opbouwverlaging te beperken?

    Ja, daar is in 2020 al naar gekeken. Een mogelijke oplossing zou zijn dat de werkgever bijstort in de kring. Dat is geen voor de hand liggende optie. Bovendien zou het bij te storten bedrag substantieel zijn.

    Verder is toen ook gekeken naar invoering van een gemiddelde rente, maar dit gaf te veel onzekerheid naar de opbouw in het volgend jaar. 

  • Waar kan ik zien welke gevolgen de verlaging van het opbouwpercentage voor mijn pensioenopbouw heeft?

    U kunt u in Mijn Pensioencijfers zien welke gevolgen deze verlaging heeft voor uw toekomstig pensioen. Dat ziet u daarna ook op www.mijnpensioenoverzicht.nl. Uw Uniform Pensioenoverzicht (UPO) over 2022 geeft ook inzicht, maar dit ontvangt u pas in 2023.

  • Wat zijn de (andere) gevolgen van de verlaging van de premiedekkingsgraad?
    • Minder verlaging van de pensioenopbouw: de opbouw wordt 1,342% in plaats van 1,274%;
    • Beperkte (negatieve) impact op de dekkingsgraad: bij een premiedekkingsgraad van 100% wordt er minder bijgedragen aan het herstel van de dekkingsgraad;
    • Beperkt effect op opgebouwde pensioenaanspraken: op de lange termijn geeft de eenmalige aanpassing van de premiedekkingsgraad in 2022 een verlaging van 0,1% van het verwachte pensioenresultaat voor de hele kring K (AFM).
  • Mijn vraag staat er niet bij.

    Neem dan contact met ons op.