Feiten en opinie.

Beleidsdekkingsgraad Kring F daalde naar 117,2% in mei

De beleidsdekkingsgraad van Kring F daalde in mei van 117,5% naar 117,2%. De beleidsdekkingsgraad is de gemiddelde dekkingsgraad over de laatste 12 maanden. Onze actuele dekkingsgraad steeg van 116,3% naar 116,6%.

Ontwikkelingen in mei

Het geld dat we als pensioenfonds nodig hebben voor de pensioenbetalingen van nu en in de (verre) toekomst noemen we onze verplichtingen. Op het geld voor de toekomstige pensioenbetalingen verwachten we rente. In mei bleef deze rente nagenoeg gelijk. De verplichtingen zijn licht gestegen, dit heeft een negatieve invloed op de dekkingsgraad.

Aan de andere kant hebben we ons vermogen. Dit zijn onze beleggingen. Ons vermogen steeg licht in mei. Dit heeft een positieve invloed op de dekkingsgraad. Ons vermogen steeg meer dan onze verplichtingen. Daardoor steeg onze dekkingsgraad in mei met 0,3%-punt.

Hoe kan de actuele dekkingsgraad stijgen en de beleidsdekkingsgraad dalen?

De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de laatste 12 actuele dekkingsgraden. Elke maand verdwijnt de ‘oudste’ actuele dekkingsgraad uit dit gemiddelde en wordt de ‘nieuwe’ actuele dekkingsgraad toegevoegd. De actuele dekkingsgraad van eind mei 2023 (116,6%) is lager dan de actuele dekkingsgraad van mei 2022 (119,9%) die nu uit het gemiddelde is verdwenen. Hierdoor daalde de beleidsdekkingsgraad afgelopen maand met 0,3%-punt.

Bekijk hier het verloop van de beleidsdekkingsgraad en dekkingsgraad en informatie over onze financiële positie.