Feiten en opinie.

Waarom beleggen wij met uw pensioengeld?

Ons fonds streeft ernaar om op lange termijn een goed pensioen voor u te regelen. Dat doen wij door de pensioenpremie te beleggen. Dit gebeurt zo goed en zorgvuldig mogelijk. Beleggen levert ons fonds het nodige geld op. Onze beleggingen doen het de laatste jaren namelijk heel goed. Zo was het rendement (winst) op de beleggingen van onze kringen in 2020 gemiddeld 13,6%. Zonder winst uit beleggingen is er te weinig geld voor alle pensioenen. Uw pensioen zou dan veel lager uitvallen of u zou meer pensioenpremie moeten betalen.

Verantwoord beleggen

We willen zo veel mogelijk rendement boeken op de beleggingen, omdat dit hogere pensioenen oplevert. Daarbij houden we uiteraard rekening met onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. We volgen de Code maatschappelijk verantwoord beleggen.

Hoe gaat dat in zijn werk?

Het bestuur beslist elk jaar hoe er belegd gaat worden en met welke soorten beleggingen. Dit wordt vastgelegd in het beleggingsplan. Het fonds belegt niet zelf. Dat doet NN Investment Partners (NN IP). Ook de beleggingsadviescommissie speelt een rol in de uitvoering van het beleggingsbeleid.

Beleggen in uw kring

De beleggingen van de verschillende kringen van De Nationale APF zijn van elkaar gescheiden. Elke kring sluit met zijn beleggingen zo goed mogelijk aan bij de beleggingsvoorkeuren van de deelnemers in die kring.

Uw kring heeft op dit moment een portefeuille die zich richt op het afdekken van het risico (matchingportefeuilleDe matchingportefeuille wordt belegd in een combinatie van nominale obligaties, swaps, geldmarktfondsen, Europese Bedrijfsobligaties en Nederlandse woninghypotheken., 67%) en een portefeuille voor rendement (returnportefeuilleDe returnportefeuille wordt gespreid over hoogrentende obligaties (EMD), aandelen (ontwikkelde markten en opkomende markten) en onroerend goed. Het valutarisico wordt gehedged door te beleggen in gehedgde fondsen en aanvullend via een valuta overlay, behalve voor de aandelen en obligaties (local currency) uit opkomende landen en onroerend goed., 33%). Als de rente daalt moeten we meer geld beschikbaar hebben om uw pensioen nu en in de toekomst te kunnen betalen. We dekken dit risico voor een deel af, namelijk voor 57%.

Als de administratieve toetreding van zowel ERIKS als NIBC volledig in kring B helemaal klaar is, dan gaan we opnieuw onderzoeken of de beleggingen en de verdeling daarvan voldoende aansluit bij de voorkeuren van de deelnemers in de kring. Als de situatie daarom vraagt, gaan we die verdeling daarna aanpassen.

Beheersen van risico's

Beleggen zónder risico bestaat niet. Je kunt wel beleggen met heel weínig risico, maar dan zal je rendement ook heel laag zijn. Bij beleggen geldt in het algemeen: hoe meer risico je neemt, hoe groter de kans op een hoog rendement.

Ons fonds belegt uw pensioengeld met beleid. Wij nemen niet heel weinig risico, want dat levert te weinig op. Maar we nemen ook niet heel véél risico, omdat we er altijd voor moeten zorgen dat we uw pensioen kunnen betalen. We zitten er dus zo’n beetje tussenin. Met onze beleggingen zorgen we zo voor een redelijk rendement, zonder dat uw pensioen in gevaar komt.

Meer weten?